65eb5a0ce6169202403243348

Bu rəngdə olan meyvə və tərəvəzlər xərçəngin qarşısını ALIR

Tərəvəzlərin, meyvələrin və giləmeyvələrin qırmızı və bənövşəyi rəngləri xərçəngin qarşısını almağa kömək etdiyini göstərir. Onların tərkibində sağlamlıq üçün faydalı olan antosiyaninlər, güclü antioksidantlar var.

Medianews.az xarici mediaya istinad edərək xəbər verir ki, bu barədə diyetoloq Tatyana Solntseva deyib.

Onun sözlərinə görə, antosiyaninlər orqanizmin hüceyrələrinə zərər verən sərbəst radikallarla mübarizə aparır. Onlar iltihablı və otoimmün xəstəliklərə, həmçinin xərçəngə səbəb ola bilər. Antosiyaninlər də antiseptik xüsusiyyətlərə malikdir, ürək və damar xəstəliklərinin qarşısını alır, maddələr mübadiləsini yaxşılaşdırır.

Antosiyaninlər mavi, bənövşəyi, bənövşəyi və qırmızı olan qidalarda olur. Gündəlik tələbata çatmaq üçün mütəmadi olaraq giləmeyvə yemək,  uyğun rəngdə kartof, kələm və yerkökü seçmək kifayətdir. Məsələn, 100 qram moruqda antosiyaninlərin gündəlik dəyərinin 15%-i var. Çiy yeyilə bilən tərəvəzləri istehlak etmək yaxşıdır – istilik müalicəsi zamanı bəzi qida maddələri itirilir.