65f15c939360b202403245811

40 yaşdan sonra qocalmanı ləngidən qidalar

Dietoloqlar bizə yaşı 40 yaşdan yuxarı olanların hansı qidalara diqqət yetirməli olduğunu açıqlayıblar.

BAKU.WS xarici mediaya istinadən sözügedən qidaları təqdim edir:

Qaragilə

Tərkibində oksidləşdirici stress və iltihabla mübarizə aparan bir çox flavonoid antioksidant var. Bunlar qocalmanın iki əsas səbəbidir. Qaragilə qocalmanı yavaşlatmağa kömək edir, demans və Altsheymer xəstəliyinin inkişafının qarşısını alır.

Çiyələk

C vitamini və bitki birləşmələrinin mənbəyidir. Kifayət qədər C vitamini alaraq yaşa bağlı idrak zəifləməsinin qarşısını ala bilərsiniz.Bəzi sübutlar da göstərir ki, həftədə iki dəfədən çox meyvə yemək koqnitiv qocalmanı 2,5 ilə qədər gecikdirə bilər.

Avokado

Bu meyvə dərini qidalandırmağa və iltihabı azaltmağa kömək edən sağlam yağlarla, xüsusən də mono doymamış yağlarla zəngindir. Avokadonun tərkibində həmçinin iltihabı azaldan, sağlam qocalmanı təşviq edən və dəri sağlamlığını yaxşılaşdıran E vitamini var.

Badam

Badam E vitamini ilə zəngindir. Bu antioksidant dərini ultrabənövşəyi şüalardan qorumağa kömək edir və dərinin bərpasını təşviq edir.

Nar

Bu meyvələr ürək xəstəliyi üçün risk faktorlarını azaldır, beyin sağlamlığını və idrak funksiyasını yaxşılaşdırır və yaşlandıqca dərini qoruyur.

Püstə

Güclü antioksidant xüsusiyyətlərə malikdirlər. Yalnız müntəzəm olaraq bir ovuc püstə istehlak edildikdə, prediabetli insanlarda hüceyrə yaşlanmasına və ömrünün uzadılmasına müsbət təsir göstərə bilər.

Qızılbalıq

Əzələ kütləsini saxlamaq üçün vacib olan yağsız proteinin mənbəyidir. Bundan əlavə, qızılbalıq ürək xəstəliyi şansını azaldan omeqa-3 yağ turşuları ilə zəngindir.

Zoğal

Tərkibində qocalmanı yavaşladan bir çox bitki birləşmələri var. Məsələn, C vitamini kimi.

Pomidor

Bu qidaların tərkibində qocalmanın yaratdığı sərbəst radikallarla mübarizə aparan likopen var.

Həmçinin ispanaq və kələm E və K vitaminləri ilə yüksəkdir ki, bu da yaddaş itkisinin və beyin yaşlanmasının qarşısını almağa kömək edir.